onsdag 10 mars 2010

Krönika om religiös extremism

Västerbottenkurirens debattredaktör Mats Olofsson har skrivit en krönika om religiös extremism och vikten av sekulära värderingar: "Religiös extremism är negativt för alla överallt".

Han avslutar krönikan så här:

På debattsajten Newsmill skriver en "sekulariserad muslim" i Tensta att den grupp han tillhör är lika utsatt som judar i Malmö:
"Jag har ingen anledning att förneka att en extremistisk form av islam är på frammarsch i Sverige. Men de representerar inte alla muslimer. Tvärtom så är moderata och sekulariserade muslimer vid sidan av judarna den främsta måltavlan för deras hat."
"I Malmö hotas judar av muslimska extremister. I Södertälje förföljs muslimer av kristna extremister med rötter i Mellanöstern. I Stockholmsförorten Rinkeby trakasseras muslimer av egna extremister."
Jag tror han vill säga att religiösa extremister drabbar alla. Och det har han naturligtvis rätt i. Om än på olika sätt. Islamistiska självmordsbombare i Irak, religiösa bosättare i Israel eller kristna högeraktivister i USA spelar förvisso i helt olika divisioner. Men konsekvenserna av deras aktivitet blir andra varse om. På det ena eller andra sättet.
Religiös extremism påverkar också och i allt högre grad dagens svenska samhälle. Inte som när kvinnor stenas till döds enligt Sharialagar eller homosexuella kastas i fängelse. Men också här kränks mänskliga rättigheter och legitimeras tvång med hänvisning till religion och tradition.
Det är viktigare än någonsin att stå upp för genuint sekulära värderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar