måndag 15 juni 2009

Starkt manifest

12 Humanister skrev igår ett inlägg på DN debatt som en fortsättning av ”Gud finns nog inte”-kampanjen. I inlägget beskrivs Humanisternas mål och vilka problem som finns idag och jag tycker det var ett mycket bra komplement till den övriga kampanjen.


En mycket intressant produkt av artikeln är de kommentarer och blogginlägg den skapar. Här får man hela skalan från glada hejarop till sådana som ser Humanister som jordens avskum. Ett av de vanligaste yttranden handlar om att de problem som tas upp är marginaliserade i Sverige och att vi borde fokusera på länder där det finns riktiga problem (läs muslimska länder). Jag tycker den argumentationen är rätt dålig då vi finns i Sverige och har bäst inflytande här. Själklart ska vi stödja sekulära rörelser i hela världen, men vi ska ju också se till att problem med religiös eller traditionellt inflytande bekämpas även här i Sverige. Trots att det endast är få som drabbas så kommer dessa angrepp på individen påverka oss andra i olika grad.


Jag kan också skönja en viss rasism i tonen hos vissa kommentarer. Då de mest uppmärksammade övergreppen sker i invandrade kulturer tycks det inte vara så viktigt att skydda dessa individer, trots att de är svenska medborgare, eller medmänniskor. ”Det är deras problem, låt de hålla på bara det inte påverkar mig.” Ett smått bisarrt exempel på denna syn är att 10-15 personer bemödade sig att ringa Brottsoffermyndigheten för att påpeka att de inte ville att staten skulle bevilja ett skadestånd till en ung kvinna som blivit omskuren under hemska omständigheter. Anledningen till vreden berodde troligen på att hennes familj kom från Afrika.----------


För övrigt blev resultatet i Eu-parlamentet en litet positivt antiklimax, om det nu finns sådana. Den folkliga Alf Svensson lyckades slå ut kreationisten Ella Bohlin. Eller om hon nu var det?

Svenssons syn på jordens tillkommelse är rätt okänd, då det var ett tag sedan han yttrade sig i frågan (2003) och att han då i efterhand justerade de uttalanden som skulle stödja en skapelse utifrån bibelns ord. Trots detta skräms jag mer av Ellas tvivelaktiga uttalanden och bakrund i Livets ord.

Tack Kd-väljare!


/Marcus Törnqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar