tisdag 5 maj 2009

Kreationister på Noliamässan i sommar.


Här i Umeå finns ett Kreationistmuseum som heter ” Den Förhistoriska Världen”. Detta museum drivs av Mats Molén, en av Sveriges mer kända och aktiva kreationister. Jag har själv relativt nyligen besökt detta museum och förutom en hyfsat fin samling fossiler (vad jag kan bedöma) så var detta besök en ledsam och obehaglig uppvisning i hur starkt behovet av att sprida vetenskapsförakt kan bli hos vissa grupperingar när sanningen inte tilltalar dom. Värst är nog att se att detta museum försöker vända sig till barn och ungdomar med sin pseudovetenskapliga och föraktfulla argumentation, och ett flertal barnteckningar på en vägg vittnar om att de i viss utsträckning har lyckats med att få dit denna sårbara målgrupp.
Än så länge är detta ett litet och ganska oansenligt museum men vid mitt besök förstod jag att det planeras en utbyggnad inom en snar framtid.

Dessutom är det så att ”Den Förhistoriska Världen” även i år har för avsikt att närvara på Noliamässan den 1-9 Augusti i år, såsom dom redan har gjort både år 2005 och 2007. Noliamässan är idag Sveriges största årliga besöksmässa som lockar 125 000 besökare. Här skall dessa kreationister ha en monter riktad framför allt till barn och ungdomar i Noliamässans, så kallade, Ungdomsland. Det finns all anledning för oss Humanister att hålla ögonen på dessa förvillare, så planera gärna in ett besök på Noliamässan i sommar.
/Lars Nilsson

10 kommentarer:

 1. Trist att denna Mats breder ut sitt nonsens i staden. Skulle vara bra om vi också kunde vara representerade i närheten. Tyvärr har vi inte samma resurser av vår förening som kan mäta sig med Genesis-folket har.
  Själv missar jag mässan som vanligt men man kanske ska förbi museet någon gång.

  SvaraRadera
 2. Den förhistoriska världen brukar vara en välbesökt tillställning på Nolia mässan. Och jag tror det är många som aldrig upptäcker att det är något skumt budskap, även om man tycker att det vetenskapliga är lite luddigt och frakmentariskt. Och många är dom barn som deltar i små tävlingar som ofta brukar finnas i denna miljö.

  Såg en dokumentär från USA om den kreationistiska rörelsen, där tar man till kampsporter också till sin rekrytering av sympatisörer.

  Kanske något för någon av kampsportsförbunden som brukar finnas på samma område. Kanske finns det pengar till en ny matta till hallen att tjäna.

  Erik Våg

  SvaraRadera
 3. Det är en ganska intressant beskrivning som ges i texten. Var är sakligheten och de konkreta exemplen vetenskapsförakt och föraktfull argumentation?

  Kanske skulle man vara lite försiktigare här, så att man inte blir så uppfylld av sin mission att man alltför öppet råkar avslöja sitt eget förakt för medmänniskan och den egna upplevelsen av ett upphöjt sanningsmonopol?

  Bjälken och flisan verkar förvånande nog gälla än idag, liksom uttrycket att inte kasta sten i glashus.

  SvaraRadera
 4. Lars Nilsson13 maj 2009 17:06

  Det finns många exempel på vetenskapsförakt i detta museum. Ett exempel kan vara att man på ett ställe presenterar en lista på en massa olika åldersbestämningar av jordens ålder, där de flesta visat sig vara mer eller mindre felaktiga. Dessa, och andra liknande exempel, presenteras i ett tydligt syfte, att försöka svartmåla vetenskapen och försöka få vetenskapsmän att framstå som om dom inte har en aning om vad dom sysslar med.
  Detta att mycket selektivt vaska fram de felaktigheter, misstag och fusk som begåtts inom forskningen är typiska för kreationister. Detta gör dom i syfte att få sin kreationism att framstå som ett trovärdigt alternativ, eftersom kreationismen saknar all form av vetenskapligt stöd. Att presentera den stora mängd av bra forskning som stöder evolutionsteorin verkar dom däremot inte speciellt intresserade av.
  Vetenskapen har aldrig hävdat något sanningsmonopol, där prövas och omprövas hypoteser ständigt. Sanningsmonopol är något som religioner sysslar med. Men när evolutionsteorin har 150 år av massivt vetenskapligt stöd och kreationism inget, måste väl ändå det rimliga förhållningssättet vara att anse att det är ofantligt mycket större sannolikhet att evolutionsteorin är sann än att kreationism skulle vara det?

  SvaraRadera
 5. Att kritisera vetenskapliga felaktigheter är inte vetenskapsförakt, det är sanningsälskande. Evolutionsteorin är inte detsamma smo vetenskap. Det är en av många tolkningar som bygger på vetenskapliga fynd.

  Tråkigt att många inte kan göra skillnad på det.

  SvaraRadera
 6. Vill någon vara med och ha åsikter om Setterfields teori så finns en tråd öppen här: http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=6500000000000027&conference=10500000000000951&posting=19500000005471043
  För att hålla debatten någorlunda seriös så måste man registrera sig som medlem.

  Lars-Erik Molin

  SvaraRadera
 7. Gunnar Ericsson10 juli 2009 16:31

  Var sakliga i argumentationen. Att säga att kreationisterna har vetenskapsförakt är en sådan grej. Osakligheter skadar bara.
  Enligt min erfarenhet är kreationisterna tvärtom mycket vetenskaps"troende". Det är värre att svälja ALLT vad evolutionsteorin påstår.

  SvaraRadera
 8. Otäck ton i humanistens inlägg. Märkligt att man aldrig kan vara nyanserad och en smula ödmjuk. Jag tror inte heller att jorden är 6000 år gammal men att kalla någon som inte har samma åsikt för förvillare är en gnutta magstarkt. Ingen av oss kan faktiskt vara helt säker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta. Man kan vara helt säker på att jorden inte är 6000 år.

   Radera
 9. För Gunnar och Jan skulle jag vilja förtydliga genom att förklara att skällsorden "vetenskapsförakt" och "förvillare" är inte riktad till alla som definierar sig som kreationister utan till Mats Molen och övriga som är ansvariga för museet -Den förhistoriska världen-.
  Självklart kan man vara kreationist utan att samtidigt vara en förvillare och troligtvis kan man man nog också vara kreationist utan att samtidigt ha ett generellt vetenskapsförakt.

  Men driver man ett museeum i syfte att försöka påskina för vuxna och barn att det är lika rimligt att tro på kreationism som på evolutionen så är man en förvillare.

  Vill dessutom bara påminna om att Mats Molen fick utmärkelsen "Årets Förvillare" av föreningen Vetenskap och Folkbildning redan år 2001.

  SvaraRadera