måndag 11 maj 2009

Fotboll och Gud ?

Läste ni Guifaren i Lördags? Den delades ut som en bilaga till VK, så jag antar att många i Umeå regionen har fått den i sin hand. Guifaren fungerar som medlemstidning för fotboll/innebandy/handbolls klubben GUIF. Mycket trevligt fanns att läsa om GUIFs verksamhet i denna tidning, men ett helsidesreportage om Carlskyrkan och dess verksamhet i denna tidning gjorde mig milt sagt förvånad. Med anledning av det reportaget skrev jag nedanstående brev till GUIFs kansli och dess ordförande:

Hej GUIF!
Att en idrottsförening förhåller sig neutral i förhållande till religion trodde jag var en självklarhet i vårt sekulära samhälle. Dessutom tror jag att många håller med mig om att detta är av särskilt stor vikt när verksamheten framförallt riktar sig till barn och ungdomar.
Därför var det med särskilt stor förvåning som jag i GUIFs medlemstidning GUIFaren #3 2009 såg att det var ett reportage om Carlskyrkans verksamhet och dess präst Mats Bohman. I detta reportage var vurmandet för kyrkan ”mitt i GUIF byn” och den så kallade kristna värdegrunden mycket tydlig.
Varför har ni egentligen ett reportage om en kristen kyrkas verksamhet i GUIFs medlemstidning? Är det inte lämpligare att ni i denna tidning fokuserar på GUIFs egen verksamhet, eller finns det kanske krafter inom GUIF-ledningen som anser att GUIFs policy innefattar den kristna värdegrunden? Möjligtvis förstår ni kanske bara inte allvaret i att blanda ihop barn- och ungdomsidrott med något som kan tolkas som religiösa ställningstaganden? Själv är jag noga med att ta religion på allvar och det tycker jag att ni också skall göra.
Nog måste ni väl ändå förstå att det finns många fler än jag som förhåller sig starkt kritisk till många företeelser inom kristendomen, och till mycket av det som den kristna kyrkan representerar. Och ni vill väl ändå vara en förening där alla ska känna sig bekväma med sitt medlemskap?
Vänliga Hälsningar,
Lars Nilsson

4 kommentarer:

 1. Fanns det överhuvudtaget något en sportkoppling i artikeln? Typ att kyrkan ordnar ungdomsidrott, eller något? Annars låter det hyfsat malplacerat (inte läst artikeln själv).

  SvaraRadera
 2. Lars Nilsson14 maj 2009 13:14

  Nej kyrkan verkar inte ordna någon egen ungdomsidrott. Anledningen till reportaget framkommer i början, där dom förklarar att kyrkan, GUIF, och den närliggande skolan har formerat ett slags samverkansnätverk för att ffa hjälpa och stödja ungdomar i detta bostadsområde. Men artikeln i sig själv handlar nästan uteslutande om kyrkans egen verksamhet, förutom några råd på slutet från prästen till de tränare som håller på med ungdomsidrott.

  SvaraRadera
 3. Svenska kyrkan har börjat bli himla intresserad av fotboll - eller åtminstone av fotbollsspelare av någon anledning... Jag har skrivit om fenomenet på min blogg den 29 sept 2008

  http://camillagrepe.blogspot.com/2008/09/bollen-r-rund.html

  SvaraRadera
 4. Lars Nilsson14 juni 2009 22:28

  En månad senare har jag fortfarande inte fått något svar från GUIF.
  Varför vill dom inte svara på detta brev?

  SvaraRadera