torsdag 9 december 2010

Tips på podradioprogram för humanister och skeptiker

Vid vår senaste sammankomst på Pilgatan om skeptisism och kritiskt tänkande efterfrågades tips på intressanta podradioprogram för skeptiker och humanister. Andreas Anundi lovade att återkomma med sina favoriter och det har han gjort nu.
Här kommer en lång och mycket spännande lista:

http://www.skeptikerpodden.se
Poddradio som ifrågasätter pseudovetenskap, vidskepelse och övernaturliga fenomen

http://www.theskepticsguide.org
The Skeptic's Guide to the Universe. En föregångare i "branschen" med neurologen Steven Novella i spetsen. Spännande vetenskapsnyheter och mycket intressanta ämnen avhandlas, alltid med en skeptisk blick. En enorm bredd, och alla tänkbara ämnen dyker upp titt som tätt.

http://jageskeptisk.wordpress.com/
En till svensk poddradio. En enmansshow med kåserande ton men ändock intressanta funderingar och analyser.

http://www.forgoodreason.org/
"For Good Reason is the interview program hosted by D.J. Grothe, promoting critical thinking and skepticism about the central beliefs of society. Interviews often focus on the paranormal, pseudoscience and the supernatural." Inte sällan humanistiska och sekulära ämnen.

http://doubtreligion.blogspot.com/
Reasonable Doubts är en genomgående religionskritisk poddradio. Panelen är alla ex-troende, med stor bibelkunskap. Religonspsykologi diskuteras ofta, liksom teologi ur ett mycket skeptiskt och kritiskt perspektiv. Sekulära idéer och humanism förespråkas av dessa tre herrar, som undervisar i relevanta ämnen på universitet i Colorado. Mycket samröre med CFI i USA. Då och då intressanta föreläsningar om moral, sociologi och liknande.

http://www.rationallyspeakingpodcast.org/
Rationally Speaking leds av filosofen, evolutionsbiologen och författaren Massimo Piggliucci. Varje avsnitt behandlar ett specifikt ämne. Exempel på ämnen som avhandlats är transhumanism, experimentell filosofi, vidskepelse med mera, med mera. Väldigt lärorikt.

http://commonsenseatheism.com/?p=1911
Conversations From The Pale Blue Dot. Oerhört intressant poddradio. Fokuserar på ateism, teism, teologi och moralfilosofi. I varje avsnitt intervjuas en representant för ett specifikt ämne. Utmanande och lärorik poddradio eftersom nivån är ganska hög, då det nästan alltid är filosofer och deras avhandlingar eller artiklar avsnitten handlar om.

http://www.atheist-experience.com/
En klassiker och måste nämnas i dessa sammanhang. Detta program har hållit på i över tio år, och idén är enkel. Folk ringer in och diskuterar, argumenterar eller säger sin mening bara. Värdarna, med Matt Dillahunty (ex-kristen och ex-präststuderande) i spetsen, är otroligt pålästa och kunniga i såväl argumentation och retorik som teologi och bibelstudier.

/Stort Tack till Andreas Anundi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar