tisdag 25 september 2012

Sturmarks föreläsning i Umeå - Del 1

Del 1 av Christer Sturmarks föreläsning i ljusgården i Umeå stadsbibliotek (22/9). " Vad är humanism och vad vill Humanisterna egentligen?"


söndag 23 september 2012

Humanistlördagen


I går, lördagen den 22 september, ordnade vi i lokalavdelningen en offentlig föreläsning och diskussion om Humanism med Humanisternas förbundsordförande, Christer Sturmark, i Ljusgården på stadsbiblioteket. Till denna föreläsning kom det ett 80-tal intresserade åhörare. Både aktiva och passiva medlemmar, en del troende samt andra mer allmänt intresserade var där. 
Christer var i högform och då samtidigt många intressanta och relevanta frågor ställdes blev det en mycket bra diskussion.
Samtidigt publicerades en debattartikel i Västerbottenkuriren undertecknad av lokal ordförande tillsammans med förbundsordförande, också i syfte att sprida kunskap om vad humanisterna vill. 
Där stod det bl.a 
Tron på Gud och politiserad religion har fått en renässans. I en sådan utveckling behövs en stark sekulär röst som sätter människan i centrum. Humanisterna är en sådan röst. I diskussioner om religion och politik anklagas ofta vi sekulära humanister för att ”inte tro på något”. Ofta kallas vi lite nedlåtande för ”nyateister” av olika religiösa grupper i samhället. Så särskilt ny är förstås inte ateismen, men ateism är inte heller synonymt med sekulärhumanistisk livsåskådning. Vi tror på många saker, men inte just på Gud."   […..] 
" Den sekulära humanismen sätter människan i centrum, betraktar henne som en moraliskt och förnuftsmässigt kapabel människa, myndig att själv ta ansvar för vår värld. Ingen övernaturlig överbyggnad behövs för att detta ska kunna ske. Den sekulära humanismen menar också att vetenskapen är den bästa metoden för att utforska vår värld och föra mänskligheten framåt. Humanisternas främjande av vetenskapen grundar sig på att vi just sätter människan i centrum. Det mänskliga lidandet kan minska med hjälp av den mänskliga kunskapen. Humanismen står för människans försoning med en naturlig värld, utan vidskepliga föreställningar och religiöst förtryck. Därför behövs den humanistiska rösten i vår värld.
 Artikeln kan läsas i sin helhet här:

tisdag 18 september 2012

Vår Ordförande till Umeå!


Alla medlemmar i lokalavdelningen Humanisterna Umeå hälsas varmt välkomna till föreläsning om Humanism med Humanisternas ordförande Christer Sturmark.

Nu på lördag den 22:a september kl 12.00 kommer Sturmark till Ljusgården i Umeås stadsbibliotek och håller en föreläsning på temat "Vad är Humanism och vad vill Humanisterna egentligen?"  Detta är ett utmärkt tillfälle för er alla att få höra vår ordförandes visioner om Humanismen i Sverige, samt ett utmärk tillfälle att ställa den fråga du alltid velat ställa honom.

torsdag 13 september 2012

Föreläsning om "Argument för Guds existens"

Stefan Gustavsson, direktor på Credoakademin och författare till boken "Kristen på goda grunder" tar upp sina bästa argument för Guds existens. 

Nu på fredag 14 september kl. 12:00.
Hörsal D, i samhällsvetarhuset. Hörsalen ligger i Lindellhallen, under Lindellcaféet.

söndag 9 september 2012

Välkomstmässa + Humanistpub

Nu på torsdag den 13:e september mellan kl. 10 och 15 kommer några av oss Umeåhumanister att närvara vid Välkomstmässan som arrangeras inne i Universum på Umeå Universitet. På denna mässa är det tänkt att nyanlända universitetsstudenter ska få lära känna Umeå och universitetet lite närmare. En mängd utställare kommer här att visa upp sina verksamheter. Vi är där med ett informationsbord om humanism och vi tänker diskutera allt som rör humanism och Humanisternas verksamhet med nyanlända studenter. Hör av er till oss ifall ni vill hjälpa till vid detta arrangemang. Eller varför inte komma förbi på torsdag och bara snacka lite?

Därefter tänkte vi avsluta kvällen med Humanistpub på Pub Rött! Vi ses där för trevlig samvaro vid 19-tiden.
Välkomna!

(Bilden visar Patrik in action vid förra årets Välkomstmässa)