söndag 23 september 2012

Humanistlördagen


I går, lördagen den 22 september, ordnade vi i lokalavdelningen en offentlig föreläsning och diskussion om Humanism med Humanisternas förbundsordförande, Christer Sturmark, i Ljusgården på stadsbiblioteket. Till denna föreläsning kom det ett 80-tal intresserade åhörare. Både aktiva och passiva medlemmar, en del troende samt andra mer allmänt intresserade var där. 
Christer var i högform och då samtidigt många intressanta och relevanta frågor ställdes blev det en mycket bra diskussion.
Samtidigt publicerades en debattartikel i Västerbottenkuriren undertecknad av lokal ordförande tillsammans med förbundsordförande, också i syfte att sprida kunskap om vad humanisterna vill. 
Där stod det bl.a 
Tron på Gud och politiserad religion har fått en renässans. I en sådan utveckling behövs en stark sekulär röst som sätter människan i centrum. Humanisterna är en sådan röst. I diskussioner om religion och politik anklagas ofta vi sekulära humanister för att ”inte tro på något”. Ofta kallas vi lite nedlåtande för ”nyateister” av olika religiösa grupper i samhället. Så särskilt ny är förstås inte ateismen, men ateism är inte heller synonymt med sekulärhumanistisk livsåskådning. Vi tror på många saker, men inte just på Gud."   […..] 
" Den sekulära humanismen sätter människan i centrum, betraktar henne som en moraliskt och förnuftsmässigt kapabel människa, myndig att själv ta ansvar för vår värld. Ingen övernaturlig överbyggnad behövs för att detta ska kunna ske. Den sekulära humanismen menar också att vetenskapen är den bästa metoden för att utforska vår värld och föra mänskligheten framåt. Humanisternas främjande av vetenskapen grundar sig på att vi just sätter människan i centrum. Det mänskliga lidandet kan minska med hjälp av den mänskliga kunskapen. Humanismen står för människans försoning med en naturlig värld, utan vidskepliga föreställningar och religiöst förtryck. Därför behövs den humanistiska rösten i vår värld.
 Artikeln kan läsas i sin helhet här:

2 kommentarer:

  1. http://religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.se/2012/09/religionsfrihetslagstiftningen.html

    SvaraRadera
  2. RKV, jag känner till er blogg redan. Jag tycker att ni skriver många intressanta och läsvärda inlägg. Men förklara gärna för oss på vilket sätt som din länk är relevant för denna bloggpost.
    Att bara göra reklam för sin egen blogg på detta sätt räknas som spam.

    SvaraRadera