onsdag 15 februari 2012

Diskussionskväll om “Att försvara sig mot hjärntvätt ” Tisdagen den 21:a Februari


Nu på tisdag den 21:a februari är det dags för diskussionskväll på Bokcafé Pilgatan igen!

Denna gång gästas vi av Eva Grundelius som skall leda en diskussion under temat: "Försvara sig mot hjärntvätt med hållbar kommunikation"

Det är inte enbart religioner och politiska ideologier som hjärntvättar oss – om vi med det menar att någon försöker få oss att okritiskt anamma påståenden som borde granskas kritiskt. Under den här kvällen får vi veta hur vi på ett vetenskapligt sätt kan undersöka det någon påstår med hjälp av hållbar kommunikation. Vi får en teoretisk genomgång och vi får träna praktiskt tillsammans. Vi reflekterar bland annat över de föreläsningar som har hållits av personer från filosofiska institutionen under hösten.

Läs mer om Eva Grundelius och begreppet "hållbar kommunikation" på www.hallbarkommunikation.se .

Tid: 18.30 - ca 20.30
Plats: Bokcafé Pilgatan, Pilgatan 14, Umeå

6 kommentarer:

 1. Det som är allra jobbigast, är när någon tror att man inte är hjärntvättad och vägrar inse det, och inte ens vill diskutera det. När man kallar sin egen tro för vetenskap och ger sig på andra på odemokratiska sätt i stället för att diskutera.
  Se dock här:
  http://www.dinosaurier.nu/information

  Ni har mycket mer resurser än vad vi har, så bjuder ni in kommer vi!

  SvaraRadera
 2. Då det är du Mats som kommenterar antar jag att det är sanningsanspråken kring evolutionsteorin du syftar på?
  Då vill jag bara upprepa det som jag sagt tidigare: -Att sanningshalten kring evolutionsläran är inte en demokratifråga, det är en vetenskaplig fråga. Och inom vetenskapen råder stark enighet om att evolutionsteorin är sann.

  Däremot finns det mycket inom livsåskådningen Humanism som inte är vetenskap, eller vetenskapliga påståenden. Där har du rätt. Att tro på människors lika värde, att tro att världen är naturlig, eller att anse att välbefinnande och lycka är viktigt, t.ex., är inga vetenskapliga påståenden. Tror jag......

  SvaraRadera
 3. Förklara gärna vad du menar med "ge sig på andra på odemokratiska sätt".

  Om detta är något som du anklagar oss Humanister för, vill jag gärna att du är mer specifik.

  SvaraRadera
 4. Hmmm ... Självmotsägelse? Tydligen är evolutionsteorin sann därför att de flesta tror på den. Då är det alltså en demokratifråga och att tro på vissa auktoriteter (förutom att ursprungsfrågor innehåller religiösa/filosofiska tankar).

  Inlägg två. Ja - nästan varje gång vi satt upp affischer på Café station under hösten och våren har humanisterna satt sina affischer över våra ...

  Men - jag samarbetar gärna med ateister som är öppna i sina tankegångar (typ - som Ateistens bön, som jag lagt in här: http://www.matsmolen.se/index.php?sida=26

  SvaraRadera
 5. PS. Om ni vill ha mer kontakt/diskussion, så ta det till att börja med genom kontaktsidan på www.dinosaurier.nu

  SvaraRadera
 6. Jag tror inte att det jag skrev var en självmotsägelse. Vetenskapsmän har enats om att evolutionsteorin är sann genom att demonstrera vetenskapliga fakta i målet, inte via en demokratisk röstningsprocess eller via ett samtal där alla olika åsikter är lika mycket värda. Istället är det vetenskapliga fakta som räknas. Det var det jag menade.

  Vi affischerar mycket sällan om vår verksamhet men dom gånger det sker upplever vi också att de ofta rivs ner, eller sätts över ganska snabbt. Detta är ett problem som inte bara ni upplever och det är tråkigt att det ska behöva vara så. Ditt specifika exempel från Café Station känner jag tyvärr inte till något om. Har själv aldrig varit och satt upp en affisch just där.

  SvaraRadera