fredag 17 juni 2011

Sekulär konfirmationPressmeddelande från Humanisterna:

Nu drar Humanisternas årliga konfirmationsläger igång. Första omgången äger rum i Höör i Skåne från den 17-23 juni.

Då svenska kyrkan måste locka med aktiviteter som vattenskidor, golf, ridning, fotboll, hockey och rollspel kommer ungdomar till Humanisternas läger för att tala om etik och moral, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rasism.

Humanisterna har, till skillnad från den kristna konfirmationen, inga krav på en trosbekännelse eller krav på att våra deltagare ska ha någon särskild uppfattning om gud. Humanisterna har alltså inga krav på att deltagarna ska vara sekulära humanister.

Humanisterna arrangerar i år tre läger. De övriga går av stapeln den 4-10 juli i Sköldinge i Södermanland samt i Höör igen den 1-7 augusti.

Den kristna konfirmationen minskar årligen i popularitet. Enligt svenska kyrkans senaste Riksrapport från 2008 har konfirmationsfrekvensen varit på stadigt nedåtgående sedan 80-talet. Det handlar om en minskning från 70 till 35 procent under denna tid. Samtidigt ökar intresset för det humanistiska alternativet.

- Vi har medvetet valt att kalla våra läger för konfirmationsläger och inte livsåskådningsläger för att vara tydliga i att det vi erbjuder är ett alternativ till den kristna konfirmationen, säger verksamhetschef Kalle Persson. Med denna tydlighet och vår humanistiska utgångspunkt hoppas vi att vår verksamhet inom snar framtid kan växa ännu mer och kunna möta den ökande efterfrågan.

Följ våra läger direkt på twitter #humkonf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar