tisdag 3 maj 2011

Diskussionskväll: ” När kristna tror och humanister vet – är dialog meningsfull? ”På tisdag, den 10:e Maj, arrangerar vi ytterligare en intressant diskussionskväll på Bokcafé Pilgatan!
Inbjuden inledningstalare är Erik Lundgren, Professor i Cell och Molekylärbiologi samt troende kristen. Han kommer att tala under temat ” När kristna tror och humanister vet – är dialog meningsfull? ”.

Var: Bokcafé Pilgatan, korsningen Skolgatan/Pilgatan
När: Tisdagen den 10:e Maj, klockan 18:30 till max ca. 20.30
Välkomna!

------
Vi vill dessutom flagga för det deltagande i ”Kulturnatta” som planerar genomföra. Det är då tänkt att vi skall stå och diskutera och informera om humanism med intresserade flanörer, nere i centrum av Umeå, under detta kulturevenemang. Detta äger rum på lördagen den 21:a maj. Då det håller på från ca. kl. 10 till 18, behöver vi vara minst 3-4 personer som hjälps åt med detta och det skulle vara trevligt om just du skulle vilja ställa upp på detta. Kanske stå där en timma eller två? Om ni tycker att detta skulle vara kul så hör av er till oss på mailadress: umea@humanisterna.se, innan den 15:e Maj.

5 kommentarer:

 1. Hej Umeå,

  Igår kväll hade vi i Väst ett offentligt ”samtal”, i motsats till debatt, mellan, å ena sidan, Göteborgs Kristna Akademiker (förstärkta med Mats Selander från Credo) och, å andra sidan, Unga Humanister i Göteborg och Humanisterna Väst. Initiativet togs av GKA och vi stod för arrangemanget.

  Temat var ”Kan tro och vetande förenas?” och vi enades om ... tja, att vi har olika uppfattning om moralens ursprung, om det övernaturliga finns eller inte osv. De klagade på att vi inte ställde rätt frågor så att de kunde förklara sin ståndpunkt.

  Min slutsats blir att de har ett problem och vi har en livsåskådning som går ihop.

  Publiken bestod av åtminstone 50 personer, flest yngre akademiker. De hade många frågor och kommentarer. Moderator var Per Landgren, tidigare riksdagsman för KD, just nu gästforskare i Oxford.

  Kjell Ericson
  Ordf Väst

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja vända på rubriken: "När kristna är fasta i sin övertygelse och Humanister agnostiska".

  SvaraRadera
 3. Lars Nilsson5 maj 2011 17:11

  Jag håller med dig Benzocaine.
  Det var var den inbjudna talaren som själv har bestämt denna titel. Jag gillar titeln för att den känns lagom provocerande för en humanist, så att den förhoppningsvis lockar många debattsugna åhörare. :)

  SvaraRadera
 4. Hej! Mycket intressant och givande samtalskväll tycker jag, tack för ett bra initiativ Lars! Det skulle vara kul att höra din/era kommentarer nu efteråt. Var det som förväntat?

  /Daniel

  SvaraRadera
 5. Lars Nilsson16 maj 2011 23:14

  Tack för positiv kommentar Daniel, och tack också för att du kom till våran diskussionskväll!
  Jag tycker att det blev ett mycket lyckat möte. Erik var väldigt duktig tycker jag och diskussionen flöt på bra. Ganska många hade kommit dit och det var många som vill prata i den efterföljande diskussionen. Det enda problemet var väl kanske att, då det var många som ville diskutera, så blev det svårt att få en riktigt ingående diskussion kring de olika enskilda ämnena som togs upp.
  Jag hoppas att vi kan lyckas få till liknande diskussionskvällar i framtiden, med fokus på dialog. Men kanske vi då ska inrikta oss på att diskutera ett, eller ett fåtal enskilda ämnen. Denna gång blev det ju minst sagt lite spretigt.

  SvaraRadera