fredag 14 augusti 2009

Vad ska jag tro på, tro på, tro på?

Som humanist och skeptiker anser jag att det är viktigt att i så stor utsträckning som möjligt försöka avhålla sig från att hålla något för sant ifall det inte finns rimliga skäl till det. Men detta är inte så lätt alla gånger, för att inte säga näst intill omöjligt, då det ju cirkulerar fullt med rykten, myter, skrönor, halvsanningar, missuppfattningar och så kallade faktoider, om i stort sett allt. Dessa kan ofta vara mycket svåra att veta hur man skall förhålla sig till.

Ligger det t.ex någon sanning i påståendet att mat blir ohälsosam av att värmas i mikrovågsugn? Är det sant att vikingarna åt flugsvamp? Trodde man att jorden var platt på Columus tid? Förekommer det verkligen mystiska försvinnanden i Bermudatriangeln? Funkar akupunktur? Är stenåldersdiet hälsosammare? Har verkligen Michael Jackson återuppstått?

En hemsida som gör sitt yttersta för att hjälpa oss skeptiker med att försöka bena ut sanningshalten i diverse påståenden är Faktoider.nu. En hemsida skriven av Peter Olausson (författare till boken Faktoider) som är fullproppad med intressant information för den vetgirige.
Hittar ni inte det ni är nyfikna på där, så pröva att gå till länksamlingen på hemsidan för Föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Dessutom vill jag även rekommendera det Amerikanska radioprogrammet ”The Skeptics Guide to the Universe”, och det Svenska radioprogrammet ”Mytjägarna” som har gått på P1 i sommar.
/Lars Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar