tisdag 21 april 2009

Lycka och Lyckoforskning

Ordet ”Lycklig” är sannerligen ett vackert och ett otroligt positivt ord. Bara att sitta och repetera ordet för mig själv kan göra mig lite lyckligare än vad jag var innan.
Att leta lyckan, eller att ha drivkraften att vilja försöka vara så lycklig som möjligt i sitt liv, är väl något som finns i alla människor. Inte minst hos en Humanist, som inte har några förväntningar på ett paradisiskt liv efter detta, är det ofta viktigt att försöka sträva efter att leva sitt enda liv så lyckligt som möjligt.

Men vilket är egentligen den bästa livsstrategin för att leva sitt liv så lyckligt som möjligt, utan på bekostnad av andras? Och hur formar man ett samhälle så att maximalt antal medborgare kan uppleva sina liv som lyckliga?

Mycket intressant forskning kring detta pågår och nu senast i Umeå har lyckoforskarna Filip Fors, doktorand i sociologi, och filosofidoktoranden Jesper Östman varit aktuella med en artikel i VK (som jag inte har en länk till tyvärr) och en i Vertex. Här säger Filip Fors bland annat:
-Att känna att det man gör i livet är värdefullt och meningsfullt har en enormt stark effekt på lyckan. Mycket starkare än faktorer som vänner, inkomst och partner.

M.a.o: Engagera dig i Humanismen och Humanisterna och bli lycklig :-)

Information, och möjlighet att mäta din egen lycka, finns på www.lyckoprojektet.com. Umeå universitet ger även kursen ”Lycka och elände”, som omfattar 7,5 hp och Filip Fors och Jesper Östman håller även i en studiecirkel kring lycka.
Mer information om lyckoforskning och möjligheten att engagera sig för ett lyckligare samhälle finns hos föreningen Charity International. Denna politiskt och religiöst obundna välgörenhetsorganisation är den första och enda utilitaristiska organisationen i världen. Utilitarismen är en moralteori som går ut på att skapa en så lycklig värld som möjligt. Denna moralteori kan läsa mer om på Charitys hemsida samt här.
/Lars Nilsson

2 kommentarer:

  1. Jag lycka är verkligen något härligt. Den kan dyka upp på det mest otroliga ställen. Och i så många olika skepnader.

    Jag minns barndomens lycka av att dyka ner i dypölarna på försomrarna, och se där simmar dom, dom små grodynglen. Eller första gången jag visades på husmossa bland allt det gröna i skogen.

    Eller lyckan av att få genom sin gamla bil genom besiktningen.

    Det finns så otroligt mycket att bli lycklig över. Ikväll så har jag känt mig så lycklig över att jag får betala skatt. Detta när jag kom åter från lasarettet där min hustru blivit ordentligt genomgången efter konstig yrsel på eftermiddagen.

    Det finns sannerligen mycket att bli lycklig över i livet.

    Erik Våg

    SvaraRadera
  2. Ja, men frågan är hur vi medvetet kan påverka våra liv för att vara lyckliga. Hittills brukar vi bara säga att lyckan "händer", att det är något som kommer utifrån, spontant. Frågan är kan vi påverka vår lyckan?

    Patricia P.

    SvaraRadera