måndag 28 januari 2013

Diskussionskväll om Guds existens

På måndag den 4:e februari blir det diskussionskväll om Guds existens.  
Alex Rosenberg

I ett samarrangemang mellan Credo (kristen studentorganisation), Stiftsgruppen (teologistudenterna), Filosofiska föreningen och Humanisterna skall vi se på en streamad debatt mellan filosoferna William Craig och Alex Rosenberg. Dom skall debattera under temat: "Is Faith In God Reasonable?"och efteråt är det tänkt att vi skall ha en gemensam diskussion.

Med största sannolikhet kommer det att bli både intressant och lärorikt!

Välkomna till Lindellhallen, Hörsal C, i Samhällsvetarhuset.
Måndagen den 4:e februari, klockan 19:00

4 kommentarer:

 1. Riktigt kass debatt där de inte diskuterade samma sak. Man kan se den här frågeställningen på olika sätt: Är det vettigt att vara troende utifrån ett vetenskapligt perspektiv? Fungerar religion moraliskt i vår tid? Vad är egentligen problematiskt med att tro på gud? osv
  Istället hamnade de två i en halvhjärtad debatt om gud finns eller inte. Det blir inte så intressant utifrån debattens frågeställning IMO. Då måste man först diskutera vad gud är och komma överens om detta, men eftersom de inte hade gjort det så hamnade de hela tiden på irrelevanta jämförelser och redan upptrampade sidospår.

  Craig radade upp logiska felslut och cirkelbevis i en lång radda som bevis på guds existens, medan Rosenberg försökte förklara vad han hade skrivit i sin bok och komplext ämnet filosofi är. Det var hela debatten.

  Tråkigast av allt var att diskussionen efteråt bestod i att stå och prata med sina kompisar, dvs slå fast det man redan tycker. Ingen debatt, inga gemensamma diskussionsfrågor och ingen slutkläm. Trist.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker nog att debatten blev ungefär såsom man kan förvänta sig. Då Craig är med är det så här som en debatt om Guds existens ser ut helt enkelt. En diskussion full av logiska felslut som måste bemötas, där man talar förbi varandra, och som aldrig leder till någon konstruktiv slutsats. Man får se det som ren och skär, relativt meningslös, underhållning helt enkelt, om man så vill. Som att bevittna en tennis match, typ.
  Behållningen var att få lyssna till Rosenbergs argumenterande, tycker jag. Har aldrig lyssnat på honom tidigare och tyckte att han vara både underhållande och skärpt. Och att Rosenberg berättade om sin bok berodde väl på att Craig kritiserade honom för att antal påståenden han gör i denna?
  Jag håller definitivt med om att det finns många andra aspekter av gudstro som är intressantare att debattera. Som t.ex. "Fungerar religion moraliskt i vår tid? Vad är egentligen problematiskt med att tro på gud?", som du skriver.

  Efteråt hade då jag ett flertal intressanta samtal både med tidigare vänner och med några som jag inte kände sedan tidigare. Men det kanske ändå var ett misstag att inte försöka ha en gemensam efter-diskussion. Nu i efterhand känner jag också det. Om det blir fler liknande arrangemang i framtiden får vi försöka ändra på det.

  SvaraRadera
 3. Hej Mattias!
  Tråkigt att du inte tyckte om debatten. Samtidigt som jag kan hålla med dig om att det fanns både upprepningar, en del slag under bältet och en del argument var svåra att förstå tyngden i som gjorde debatten sämre. Men, som sagt, debatter är ofta så här - och jag tycker att det är en bra sätt för ideologier/åsikter att mötas på. Bägge får lika mycket tid och det är upp till oss som lyssnar att bedöma vilka argument som var bäst.

  Jag är dock glad över att du ville ha en gemensam diskussion efteråt, nästa gång ska vi ha ett samtal även om vi uppfattar att många är trötta. Om du vill prata mer om "Är kristen tro förnuftig?" eller om "Craigs logiska felslut och cirkelbevis" så kom på Credos Grubbelcafé nu på tisdag, den 12e feb kl 19 i Cafétornet, Samhuset. Rubrik: Gud och fysiken.

  Det är högt i tak där :)

  SvaraRadera
 4. Många har förlorat tron till Gud och har hamnat ännu större problem och många svårighet in livet ocn meningen med livet.Att hitta Gud detta mörka tid är en gåva och många vill hitta honom trots allt negativt in mass media om honom .Stor tack till Herren, att nåden år till alla som tror til Herren med blodet seger ,tack var välsignat ,keijo

  SvaraRadera