måndag 29 juni 2009

Vad Humanister är för. Del III


Vi är för förnuftet som ciceron på vägen mot sanningen! Till skillnad mot fiktion och illusion.

Vi är för vetenskapen som metod att successivt närma sig sanningen. Som metod är den överlägsen alla andra verklighetstolkningar.

Vi är för ett öppet samhälle där kritiskt tänkande hyllas och debatt applåderas, där utvecklingen baseras på ständigt nya rön till skillnad mot stela dogmer och eviga sanningar.

Vi är för obegränsad kunskap om ALLT! Inklusive kunskapsfientliga dogmer.

Vi är för naturliga förklaringar av det till synes gåtfulla.

måndag 15 juni 2009

Starkt manifest

12 Humanister skrev igår ett inlägg på DN debatt som en fortsättning av ”Gud finns nog inte”-kampanjen. I inlägget beskrivs Humanisternas mål och vilka problem som finns idag och jag tycker det var ett mycket bra komplement till den övriga kampanjen.


En mycket intressant produkt av artikeln är de kommentarer och blogginlägg den skapar. Här får man hela skalan från glada hejarop till sådana som ser Humanister som jordens avskum. Ett av de vanligaste yttranden handlar om att de problem som tas upp är marginaliserade i Sverige och att vi borde fokusera på länder där det finns riktiga problem (läs muslimska länder). Jag tycker den argumentationen är rätt dålig då vi finns i Sverige och har bäst inflytande här. Själklart ska vi stödja sekulära rörelser i hela världen, men vi ska ju också se till att problem med religiös eller traditionellt inflytande bekämpas även här i Sverige. Trots att det endast är få som drabbas så kommer dessa angrepp på individen påverka oss andra i olika grad.


Jag kan också skönja en viss rasism i tonen hos vissa kommentarer. Då de mest uppmärksammade övergreppen sker i invandrade kulturer tycks det inte vara så viktigt att skydda dessa individer, trots att de är svenska medborgare, eller medmänniskor. ”Det är deras problem, låt de hålla på bara det inte påverkar mig.” Ett smått bisarrt exempel på denna syn är att 10-15 personer bemödade sig att ringa Brottsoffermyndigheten för att påpeka att de inte ville att staten skulle bevilja ett skadestånd till en ung kvinna som blivit omskuren under hemska omständigheter. Anledningen till vreden berodde troligen på att hennes familj kom från Afrika.----------


För övrigt blev resultatet i Eu-parlamentet en litet positivt antiklimax, om det nu finns sådana. Den folkliga Alf Svensson lyckades slå ut kreationisten Ella Bohlin. Eller om hon nu var det?

Svenssons syn på jordens tillkommelse är rätt okänd, då det var ett tag sedan han yttrade sig i frågan (2003) och att han då i efterhand justerade de uttalanden som skulle stödja en skapelse utifrån bibelns ord. Trots detta skräms jag mer av Ellas tvivelaktiga uttalanden och bakrund i Livets ord.

Tack Kd-väljare!


/Marcus Törnqvist

onsdag 10 juni 2009

Den blomstertid nu kommer

I dessa tider då sommarlovet snart är här bör väl kanske varje blogg som har inslag av religionskritik diskutera kyrkliga skolavslutningar, antar jag. Detta blev ju särskilt motiverat efter debattinlägget från utbildningsminister Jan Björklund och riksdagsledamot Maria Lundqvist-Brömster bägge FP, i VK. I denna artikel gick man till starkt försvar för skolavslutningar i kyrkan och det främsta argumentet verkade vara: ”det är del av vårt svenska kulturarv”.

Bara för att någon sedvänja har blivit till en tradition i ett samhälle behöver det ju inte nödvändigtvis vara viktigt att bevara den. Ett sunt samhälle behåller bra och viktiga traditioner samtidigt som det klarar av att osentimentalt avveckla traditioner som i dagens ljus ter sig onödiga, konstiga eller stötande. Man behåller bra traditioner, gör sig av med dåliga, uppfinner kanske nya…Man utvecklas som samhälle helt enkelt.

Det är ju trots allt så att kyrkan faktiskt inte är en neutral samlingslokal och inte bara människor som härstammar från andra kulturer kan se denna ideologiskt vinklade samlingsplats som stötande. Dessutom är det väl ändå så att detta, så kallade, kulturarv endast sträcker sig ca 50-60 år tillbaka i tiden?
Spana även in vad Humanistbloggen skriver med anledning av denna debattartikel.
/Lars Nilsson

måndag 8 juni 2009

Gud finns nog inteNu drar Humanisternas annonskampanj till förmån för det sekulära samhället igång! Kampanjens slogan är ”Gud finns nog inte” och är inspirerad av den brittiska ”Atheist Bus Campaign.
Målen med den svenska kampanjen är flera:
  • Skapa kännedom om Humanisterna.

  • Skapa insikt om att religion påverkar vår vardag och vårtsamhälle mer än vi tror, även för oss icke-religiösa.

  • Förmedla insikten att etiska och existentiella frågor är alldeles för viktiga för att bara lämnas åt de religiösa.

  • Förmedla insikten att det är väldigt ojämna odds, där religiösa organisationer ständigt får tolkningsföreträde och ekonomiskt stöd från staten, medan den Humanistiska livsåskådningen marginaliseras, till och med i det sekulära Sverige.

  • Uppmana enskilda att hjälpa oss jämna ut oddsen genom att stödja Humanisterna med medlemskap och/eller donera pengar till Humanisternas verksamhet.

Det blir utomhusannonser, dagspress, egen affischering och flyers, vid sidan om olika aktiviteter på Internet, bland annat en särskild kampanjsida. Vi ser fram emot den debatt om kampanjen som troligen kommer att följa i medierna.

fredag 5 juni 2009

Det kristna föräldraskapet

Vare sig man är kommunist, moderat, kristen, muslim eller ateist har man ett stort ansvar som förälder att försöka ge en nyanserad verklighetsbeskrivning till sina barn. Självklart är det omöjligt att undvika att ens barn påverkas av den miljö dom växer upp i, och inte heller önskvärt att detta helt och hållet skall försöka undvikas. Som förälder kan det ju inte vara rimligt att man ständigt måste var en fullständigt neutral person, helt utan egna åsikter. Som förälder måste man ju självklart få lov att berätta för sina barn vilken ideologi eller livsåskådning man själv har.
Men samtidigt är det viktigt att man är noga med att ge barn verktyg för kritiskt tänkande så att dom sedan, när dom själva är mogna, själva kan bestämma vad dom ser som rimlig att hålla för sant och inte. Därför var det med stort intresse som jag tittade in på sajten Kristenforalder.com - En hemsida för och av kristna föräldrar. Redan på förstasidan stöter man på problem. Så här beskriver nämligen sajten sig själv:

"Kristenforalder.com är en sajt där du kan få inspiration till det kristna föräldraskapet. Här kan du läsa veckans andakt för ditt eller dina barn, hitta fina böner för både barn och föräldrar, läsa berättelser ur livet, läsa artiklar och hitta tips och inspiration till det kristna föräldraskapet."

Problemet här, som jag ser det, är att det är fel att inbilla barn att något så osannolikt som bön verkligen fungerar.
Om vuxna människor, efter noga övervägande, känner att dom trivs med att tro på att bön fungerar så är det helt OK för mig, så länge dom inte gör sanningsanspråk på att det verkligen fungerar. Både vetenskapen, och väldigt många vanliga människor, förhåller sig ju ytterst tveksamma till sanningshalten i att man kan få någon slags direktkommunikation med ett högre övernaturligt väsen genom att knäppa sina händer. Eller att man ibland kan få sina önskningar uppfyllda i fall man knäpper sina händer och uttalar denna önskning.

Därför tycker jag att kristna bör förhålla sig ödmjuka inför att detta faktiskt kan vara nonsens och berätta detta för sina barn, och inte inbilla dom att bön verkligen fungerar. Jag anser att kristna föräldrar här skall lämna sina barn i fred och undvika att be tillsammans med sina barn. Detta får den vuxne göra i avskildhet. I sin iver över att se sig som den enda representanten för en god och sann världsbild är kristna ofta slaviga med sanningen och glömmer då bort att deras verklighetsuppfattning faktiskt kan vara fel. Detta får man inte slarva med när man uppfostrar barn.
/Lars Nilsson

onsdag 3 juni 2009

Klarsynt debattinlägg angående friskolor

Det är upplyftande att se att diskussionen om religiösa friskolor hålls igång på andra håll än från Humanisterna. I onsdagens DN har fyra centerpolitiker skrivit ett mycket klarsynt debattinlägg med fokus på problemet med religiösa friskolor. Deras argumentation innehåller mycket av det Humanisterna har framfört och citatet nedan är enligt mig det mest centrala:
”Vi menar att det är barnen som skall kunna lita på att de skyddas från religiös indoktrinering i första hand och skall kunna åtnjuta den självklara rätten att, som motvikt till familjens traditioner, få inblick i alternativa livsåskådningar, för att sedan kunna välja för egen del som vuxna.”
Detta inlägg tillsammans med indikationer från regeringen att säkra skolorna från indoktrinering av ideologier eller religioner är glädjande nyheter. Jag hoppas fortsatt diskussion och att detta leder till att framtidens skolor inte tillåts skärma in barnen i trånga föreställningsvärldar.

Marcus Törnqvist

måndag 1 juni 2009

Vad Humanister är för. Del II

Här är ytterligare företeelser som de flesta Humanister är för.
Fortfarande är dessa “lånade” av lokalföreningen Humanisterna Väst’s blogg.

Vi är för empati och medkänsla. Omtanke om allt liv!

Vi är för grundläggande materiellt välstånd överallt på jorden.

Vi är för de mänskliga rättigheterna; allas lika värde och anständiga relationer människor emellan! Artikel 1: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Vi är för den etik och politik som leder till mänsklig lycka och välfärd.

Vi är för civiläktenskap som bör omfatta alla oavsett kön.

Vi är för fria aborter inom ramen för svensk lagstiftning och kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

Vi är för organdonation; gör mot andra …

Vi är för allas rätt att tro på precis vad som helst! Så länge det inte går ut över någon annan.

Vi är för varje individs rätt att själv ta ansvar för och skapa mening i sitt liv.

Vi är för allas rätt att formulera sin egen livsåskådning.

Vi är för våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter samt ratificerade konventioner.

Vi är för individens rätt att själv bestämma över sitt eget liv inklusive döden.